Tahir BAKAL
Trabzon Akçaabat doğumlu. Halk oyunlarına 12 Eylül öncesi Dolayoba Belediyesinde horon oynayarak başladı. 1965 yılında İstanbul a gelerek burada yaşamaya başladı. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Halk Oyunları bölümünü kazandı ve eğitimine devam etti. İstanbul a Ağasar kız oyununu ilk kendisi getirdi. Ama kostüme olan ilgisinden dolayı bu alanda ilerlemek istemedi. Üniversite dönemlerinde belli derneklerde çalışarak kostümlerin dikimine yardım etti. 1991 yılında evlendi ve eşi de özel butiklere kıyafet diken bir firmada çalıştığı için kendi işlerini birlikte yapmaya karar verdiler. 1992 de Armelit Kostüm’ü açtılar. 22 senedir de bu sektörde hizmet veriyorlar.
Tahir Bakal ın hedefi, yöresel giyimde %100 endüstriyel üretime geçiş yapmak.
Armelit Kostüm olarak hazır ya da ısmarlama ürün satıyorlar. Stokta 25.000 adet geleneksel ve yöresel kostüm, 20.000 adet ayakkabı ve takı mevcut. Bunların dışında, 30.000 adet kiralık kostüm, 35.000 adet de animasyon kostümü bulunuyor.
Yöresel kostüm hazırlarken o yörenin tüm özelliklerini incelediklerini ve öncelikle yöre ve köylere giderek birebir derleme araştırma yaptıklarını belirtiyorlar. Özellikle siparişi alınan kostümlerin yapıldığını fakat yörenin tüm kıyafeti takım halinde yapılacaksa mutlaka gerekli ar-ge çalışmasının yapılıp tüm tarihi etnik bilgiler alınarak yapılacak sunuma göre kostüm hazırladıklarını ilettiler. Bu süreç 3 ay ile 1 yıl arası değişebiliyor, çünkü Cumhuriyet ten beri geleneksel ve yöresel kostümlerin çok üretilmemesinden dolayı kaybolmuş birşeyi yeniden hayata geçirmek zaman alıyor.
Armelit Kostüm, Türkiye genelinde 18 bayi ile temsil ediliyor. Ayrıca alo kostüm hattı (0216 379 70 79) ve online sipariş formuyla talep edilen kostümlerin kullanıcıya ulaştırılmasını sağlıyorlar.
1995 yılından bu yana Balkan ülkelerine ait kostümler üzerinde, son 1 yıldır Polonya nın yöresel kostümleri üzerinde çalışıyorlar. 2-3 yıl sonra çalışma tamamlanınca buradan gelecek talebe göre bir fabrika kurmayı da planlıyorlar.
Kalkedon Dansı kültürümüzü yaşatmaya çalışması ve üyelerinin sadece dans etmek için değil, her yaştan ve meslek grubundan kişinin sosyalleşmesini sağladığı için destekliyor.